top of page

PRODUKTER

För drygt 25 år sedan bestämde Alpina Snowmobiles att omvända designen på dubbelbandade snöskotrar. Alpina hade förstått, att den grundläggande idén bak de dubbelbandade snöskotrar fram till 1980-tallet var i och för sig bra, men de tekniska lösningarna skulle kräva radikalt omtänkande för att maskinerna skulle kunna bli riktiga ”arbetshästar”. Alpina tog utfordringen och utvecklade ett helt nytt tekniskt koncept för det som skulle bli basen för den Alpina snöskoterfamiljen sådant som vi känner den idag. Dagens chassilösning på Alpinas dubbelbandade snöskotrar (2x500x3969x32 mm) erbjudar en bäryta som är nästan dubbelt så stort som den på de vanliga snöskotrarna. Alpina utvecklade sin egen ATSS-stötdämpningsteknik som tillpassar sig till terrängen och hjälpar fordonen till att upprätthålla ett unikt grepp samt stabilitet under alla slags snöförhållanden. Den optimala placeringen av skidorna i förhållande till fordonens tyngdpunkt möjliggör en enkel och precis styrning även i skarpa vändningar. Den optimala längden av skotermattor i förhållande till bredan av dem, garanterar en vändradie som är mindre än på många andra arbetsskotrar. Du kan enkelt konstatera hur oöverträffad den dubbelbandade lösningen hos Alpina snöfordon är i tung arbetsbruk genom att testa dem själv! Men läs också lite mer om teknologi och ekonomi...

Stabiliteten av en dubbelbandare!
Styrkan av en dubbelbandare!

Enastående multifunktionalitet.

Multifuktionalitetet av Alpina snöfordon är enastående, vilket kommer tydligt fram i vår broschyr över Alpina Snowmobiles Snow-how. Med hjälp av Alpinas mångsidiga tilläggsapparater kan Alpina Sherpa och Superclass-snöfordonen enkelt tillpassas till underhåll av olika skidåkningsbanor samt av andra vinterleder, samt till transport av personer, varor och apparater. Sherpa och Superclass kan dessutom utrustas med en helt unik räddningsutrustning och därmed omvandlas till et mycket effektivt räddningsfordon för olika typer av snöfält.


Bekvämhet och funktionalitet.

Tystnaden är den mest upplagda egenskapen av de nya motorer på Sherpa snöfordon men det finns många flera egenskaper som skapar överraskande bekvämhet och funktionalitet i en arbetsmaskin av den typen som Sherpa samt Superclass tross alt är.  För exempel, den nya körpositionen möjliggör en bekväm körupplevelse för förarna av alla storlekar. Alla styrapparater kan nås väldig enkelt och den omfattande instrumentbrädan skapar en effektiv översikt mellan maskinen och föraren. Den nya designen av motorkåpan är optimerad med tanke på både förkylning av motorn samt uppvärmning av föraren. Den höga vindrutan samt aerodynamiken skapar en varm luftbubbla rund föraren vilket skyddar föraren mot kylan och vinden. Styrningen är enkelt och stabiliteten är på den legendariska Alpina-nivå. Strålkastarna är dubbelt mer effektiva än för. Talrika tilläggsutrustningar (ROPS, avtagbart ryggstöd, 2 eller 3-sätersbänk för passagerare, arbetsbelysning, osv.) ökar funktionaliteten och den i standardutrustning inkluderade motorvärmaren samt stöldskyddsanordningen skapar trygghet och försäkrar att funktionaliteten av fordonen stannar under användarens kontroll.

Avancerad teknik.


De nya motorerna på Sherpa och Superclass är bland de mest avancerade motorutrustningar för snöfordon genom tiderna. Den höga prestationsförmågan av de kompakta 4-taktsmotorer baserar sig på teknologin som är utvecklat och testat inom bilindustrin sedan Alpinas motorleverantörer kommer därifrån. Därmed uppfyller de nyaste motorerna de stränga Euro 6 samt EPA 6 utsläppskraven för bilindustri. Sherpa och Superclass erbjudar därmed den mest miljövänliga motorteknologin inom snöfordonindustri. Motorernas VCT-teknologi (Variable Camshafts Timing) försäkrar jämn styrka samt stort kraftmoment under alla varvtall. ECU-styrning av motorer möjliggör både den effektiva funktionen av motorer samt lagringen och läsningen av motorns prestationshistoria genom en OBD-port. På Sherpa-modelllen suppleras den avancerade motorteknologin med en TCMS-system (Torque Converter Monitoring System) som alarmerar föraren om eventuell halkning av drivremmen och försäkrar därmed en optimal överföring av motorkraften.


Större än sin storlek.

Varenda komponent av maskiner som är beräknade för professionellt bruk måste leva upp till de hårda professionella krav för att investeringen skal kunna försvaras. Varje del av Alpina snöfordon: chassisen, motoren, växellådan, kraftöverföringen, bromsarna, styrningen, osv. är dimensionerad för tungt arbetsbruk. Alpina Sherpa och Superclass-snöfordon är därmed även större än vad man skulle tro på basis av storleken sedan dem annars liknar mycket utseendet till de vanliga snöskotrarna.

Kostnadseffektiviteten.

Den egentliga kostnadseffektiviteten av snöfordon blir synlig först när man sammanliknar de totala kostnaderna under hela livscykeln av snöfordon. Ett lägre anskaffningspris kan leda till mycket högre totala kostnader om bruks- samt servicekostnader är avsevärt högre i förhållande till konkurrenten. I bland händer det att kapaciteten eller funktionaliteten av en maskin visar sig att inte vara tillräckligt hög och man är tvungen till att anskaffa en maskin till, eller att bruks- eller servicekostnader tvingar en till att avstå från det planlagda bruket av maskinen. Ett lägre anskaffningspris kan också betyda att livscykeln är betydlig kortare än hos konkurrenten och att det jämförbara anskaffningspriset blir någonting helt annat än vad man trodde. Var noggrann med att jämföra alla egenskaperna av Alpina-snöfordon (kapacitet, teknik samt kostnader) mot alternativ. Jämfört mot de traditionella snöskotrar, Alpina snöfordon kan tillbjuda mycket större kapacitet när det gäller transport av personer eller varor och skillnaden blir enda större om vi jämför kapaciteten för underhållning av olika typer av vinterleder för skidåkning, snöskoterkörning osv. På den andra sidan, om vi jämför Alpina snöfordon mot pistmaskiner så blir anskaffningskostnader samt servicekostnader bara en bråkdel av kostnaderna för en pistmaskin, till trots att kvaliteten av t.ex. skidspår är nästan helt lika bra. Kostnadseffektiviteten av Alpina snöfordon understrykas av den multifunktionaliteten som blit helt unikt med hjälp av Alpina tilläggsapparater. Kanske har Alpina den mest kostnadseffektiva lösningen också för din organisation eller ditt företag? Ta kontakt för att undersöka kostnadseffektivitet av Alpinas lösningar på dina behov. Det är möjligt att vi inte bara löser dina problem på ett kostnadseffektivt sått men eventuellt lyckas med att hjälpa dig att utveckla din verksamhet i tillägg.

1049032_482768711804222_592337614_o.jpg
Dags att välja!
Rå dragstyrka eller smidig styrka med körbekvämhet?

Dags att välja.

Tänker du att du klarar att anskaffa en traditionell snöskoter med egenskaper som motsvarar Alpina snöfordon och kanske t.o.m. till ett lägre pris? Eller tror du att en pistmaskin är den endaste alternativ för lösning av dina behov? Tänk om igen, Alpina snöfordon är inte några traditionella snöskotrar, vilket blir väldig tydlig när du kollar de tekniska specifikationer, egenskaper och multifunktionalitet. Skillnaderna är tydliga sedan Sherpa och Superclass är beräknad på tungt arbetsbruk och dem erlbjuder en äkta kompromiss mellan snabbheten samt smidigheten av de traditionella snöskotrar samt den förstummande styrkan av pistmaskiner. Det är alltså dags att välja: en traditionell enbandad snöskoter, en pistmaskin eller den ena eller den andra av Alpinas dubbelbandade multifunktionella alternativ: Alpina Sherpa som betonar rå dragstyrka, eller Alpina Superclass som betonar smidigheten av styrkan samt bekvämheten och därmed passar även till fritidsbruk.

Historien av Alpina snöfordon:
Superclass 1,2 L
Sherpa 1,6 L
Sherpa 1,4 L
Superclass M1
bottom of page